De vereniging

De afkorting JSVU staat voor Juridische Studenten Vereniging te Utrecht. De JSVU is de officiële, onafhankelijke departementsvereniging van het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. De JSVU is opgericht op 2 februari 1968 en is met ruim 3500 leden een van de grootste en meest professionele studieverenigingen in Nederland.

De vereniging stelt zich ten doel het behartigen van de belangen van de Utrechtse rechtenstudent in de ruimste zin van het woord. Zij tracht dit doel te bereiken door onder andere voor de studenten activiteiten te organiseren. Deze activiteiten kunnen worden onderverdeeld in studiegerichte activiteiten (zoals Symposia, de Utrechtse Bedrijvendag, het Juridisch Studenten Congres, excursies enzovoort) en sociale activiteiten (ledenborrels, rechtenfeesten en de JSVU Dies). De JSVU geeft tevens elk jaar een almanak uit.

Voor elke activiteit wordt een commissie, bestaande uit 5 tot 8 personen, in het leven geroepen. Ieder jaar treedt er een nieuw JSVU-bestuur van 7 personen aan. Zij houden de JSVU gedurende het collegejaar draaiende als fulltime bestuur.

Naast bovengenoemde activiteiten is de JSVU verantwoordelijk voor de Studiewinkel, de Boekenservice en het departementsblad Juncto. In de Studiewinkel kunnen uittreksels worden gekocht. Bij de Boekenservice kunnen boeken met 5-15% korting gekocht worden door leden van de vereniging. De Juncto is het onafhankelijke departementsblad van het departement Rechtsgeleerdheid.

Hiernaast participeert de JSVU in de Stichting Young Talent Group. De Young Talent Group richt zich op het voorbereiden van de student op de arbeidsmarkt.

De JSVU en de Stichting Young Talent Group zijn in één pand ondergebracht. Het pand ligt precies tussen het Jansveld en de Voorstraat, vandaar dat er twee ingangen zijn. Het bezoekadres van de JSVU is Jansveld 44 en het bezoekadres van de Boekenservice en de Studiewinkel is Voorstraat 45.